Scoutfit

Tijdens de opkomst dragen we een scoutfit, bestaande uit een blouse en onze groepsdas.

Hoeden, petten, baretten etc horen niet meer bij de huidige scoutfit.

Elke speltak (leeftijdsgroep) heeft een andere kleur scoutfit. Zo is de scoutfit van de bevers rood, de welpen hebben een groene blouse, de scouts hebben een beige blouse en tenslotte hebben de explorers een rode blouse. De das is voor elke scoutinggroep verschillend; zo heeft onze groep een bruine das met een witte rand. Deze das wordt door alle speltakken van onze groep gedragen.

Wanneer dragen we de scoutfit?

De scoutfit wordt bij elke opkomst in elk geval tijdens het openen gedragen. Wanneer we van het clubhuis weggaan dragen we de scoutfit in principe constant; het maakt ons dan herkenbaar. Dat is ook zodat de leiding de groep ook in drukke situaties in de gaten kan blijven houden.

Installeren

Als je officieel lid wordt, moet je worden geïnstalleerd. Dat is een plechtig moment; ouders, opa, oma, enz. zijn daarom ook altijd welkom bij deze gelegenheid.

Tijdens de installatie wordt de scoutfit voorzien van het installatie- en speltak- teken. En krijg je het lint voor de groepsdas. Ook wordt er een belofte afgenomen.

Voor je wordt geïnstalleerd moet je zelf de volgende zaken aanschaffen:

  • een blouse (let op de kleur van je speltak);
  • de groepsdas;
  • een dasring (kies zelf welke je het mooiste vindt).

Ben je overgevlogen binnen de groep, kun je dezelfde das blijven gebruiken.

De groepsdas wordt speciaal voor onze groep gemaakt. Je krijgt een das door 10 euro over te maken op rekening NL84INGB0006246860 t.n.v. Scouting Rhenova o.v.v. Groepsdas en de naam van het (jeugd)lid. Wij zorgen er dan voor dat er een das jouw kant op komt.

Alle andere onderdelen van de Scoutfit en nog veel meer leuke spullen kun je vinden bij de ‘Scoutshop’, zie www.scoutshop.nl. Het is mogelijk om via internet te bestellen, maar je kunt ook de vestiging in Utrecht (Verlengde Hoogravenseweg) bezoeken; zie de scoutshop-website voor het adres. Voordat er er wordt geïnstalleerd worden de leden/ouders altijd goed geïnformeerd over wat er moet worden aangeschaft en wanneer.  Ga niets aanschaffen zonder eerst bij de speltakleiding te informeren. Er is altijd kans dat er nog zaken over zijn van oud-leden of leden welke naar de volgende speltak zijn overgegaan.

Het groepsnaambandje krijg je van de groep.

Insignes

Leuk, al die insignes. Maar waar horen ze nu precies op het uniform? Tijdens de installatie krijg je een hele verzameling, het ‘basispakket’.

Daarna kun je gebeurtenis insignes/naambandjes krijgen als je ergens aan deelneemt, of vaardigheidsinsignes als je een aantal opdrachten hebt uitgevoerd.

Het ‘basispakket’ bestaat uit de volgende insignes:

Installatieteken Scouting NederlandGeeft aan dat je lid bent van Scouting Nederland,
dus Scouting wereldwijd.
Op de linker borstzak, mag er direct op als je ooit al eens binnen scouting geïnstalleerd bent. Zo niet, na installatie.
Speltakteken Geeft aan bij welke speltak je hoortOp de rechter borstzak, na installatie
Groepsnaambandje Geeft aan bij welke scoutinggroep je hoortOp de rechter mouw, net onder de mouw zoom
RegiobadgeGeeft aan bij welke scoutingregio je hoort Op de rechter mouw, net onder het groepsnaambandje

Daarnaast zijn er nog de gebeurtenis- en vaardigheid- insignes. Deze komen in de loop van de tijd dat je bij Scouting zit vanzelf en gaan allemaal op de linker mouw.

Dus: Rechts geeft aan van welke groep / regio je bent. Links geeft aan waar je aan hebt meegedaan, wat je leuk vindt / waar goed in bent.

Vlaggetjes van provincie, land, werelddeel (alleen eigen provincie, land, werelddeel, dus Utrecht, Nederland, Europa) mogen alleen op de scoutfit als je met scouting hebt meegedaan aan een activiteit buiten jouw provincie, land of werelddeel. Deze vlaggetjes horen boven je rechter borstzakje (waar het speltakteken op zit).

Er is bij een enkele speltak een uitzondering:

Welpen

Bij de Welpen is de speltak onderverdeeld in vier ‘nesten’, groepjes. Deze groepen hebben namen van figuren uit het speltakthema; Baloe, Bagheera, Kaa en Hathi. Elk figuur (en dus elk nest) heeft een eigen insigne, wat tijdens de installatie wordt gegeven. Dit insigne hoort op de rechter mouw, onder het groepsnaambandje.

Scouts

De Scouts zijn onderverdeeld in patrondes (van de vroegere termen patrouille en ronde), groepen. Tijdens de installatie wordt het ploegteken uitgedeeld, wat aan de linke epaulet wordt bevestigd (of het lusje, bij de nieuwe ‘scoutfit’). Daarnaast was bij de Scouts om onduidelijke reden de gewoonte gegroeid om het krukkenkruis op de rechter borstzak te plaatsen en het speltakteken op de rechter mouw, onder het groepsnaambandje. Bij sommigen zie je dit nog terug, maar is officieel niet correct.

Explorers

De explorers krijgen binnen onze groep in de loop van de tijd dat ze explorer zijn tijdens een speciaal moment een totemnaam. Deze totemnaam krijgen ze op een lintje. Dit totemlint hoort op de flap van het linker borstzakje, met de einden om de flap heen. De flap van het rechter borstzakje moet vrij blijven voor een eventuele voor-totem.

Zie ook…